Meghallgatónak lenni....

Hányszor  mondjuk a  gyerekeknek  , olvasd el háromszor az adott  mesét, történetet. Középső unokám pont egy ilyen : olvasd el  háromszor    feladattal ült az asztalánál, mikor  megérkeztem hozzájuk. . Még nem fogott hozzá, de  ahogy beléptem  máris   megtalálta  a legjobb motivációt  a feladatához,  én   lettem a  hallgatóság. Én meg  cserében  megfigyelhettem, hogy hogyan is   működik az Ő oldaláról, ez az olvasd el  háromszor   dolog? Azt hittem, hogy majd    nem akarja  megtenni , de   szó sem volt ilyesmiről, nagyon is élvezte,  hogy egyre   gördülékenyebb lett "előadása". mert az, az első percben látszott, hogy  ez számára inkább szereplés, mintsem olvasás gyakorlás. Ettől függetlenül persze  gyakorlás  is volt, időnként  kitalált   szavakkal , végződésekkel.

S bár látszólag a  fentieknek semmi köze  nincs  az én  olasz tanulásomhoz,  a valóság azonban mégis azt mutatta hogy igenis  van. 
Én is  boldogan olvasgattam első olasz levelemet, , s igazán meg is voltam elégedve vele,   és magammal is.  Míg a  második  olvasásnál rá nem jöttem, hogy bizony van benne  hiba. .  Non C'e' nuvola in cielo. szerintem a  korrektebb mondat pl. De biztos van  benne  más is , szakértő  szemeknek, füleknek. .
S arra is  rá kellett jönnöm, hogy  bizony  csak  mondaton belül   "ugrott" be   pár szónak a  jelentése, fogalma.  ( az égbolt,  a nappali, reggeltől, ...úgyhogy a rögzítésükön még  dolgoznom kell. Viszont   a felhő szó ,  és egyáltalán a múltidős szószerkezet, és a ragozások, azok  mentek. később is)
    
Szegény  képzeletbeli  barátnőmet meg sem kérdeztem, hogy  vele mi van? ,Pedig egy - E tu- ?  igazán nem  nagy ügy.

Azt mondják, hogy idegen nyelv tanulásakor  fontos, hogy a szavakat, mondatokat hangosan kimondjuk otthon is gyakorlás  közben. Ez azonban egyáltalán nem egyszerű  dolog, mert  valahogy át kell lépni, vagy át kell ugorni azt a  gátat, amit a neveltetés felépített eddigre. A magunkban beszélés  tilalmát. Elsősökkel ezt a gátat  könnyebb  ledönteni. AMIT AZTÁN ÚJRA  FELÉPÍTÜNK  , AZ OLVASD MAGADBAN FELSZÓLÍTÁSSAL. alig fél év után.
 
S mivel egy igazi  barátnő, képzletbeli meg még inkább, nem akad fenn egy  E Tu  hiányán,  Klára  válaszlevele  következik.

hai scritto= írtál
oggi =ma
vado =megyek
agenzia di viaggi =utazási iroda
una mese= egy hónap
ha comprato=megvette
biglietti= jegyek
devo andarre lavore = dolgoznom kell menni
 
Egyébként mindegyik Freinet-es osztályommal   a levelezés technikáját alkalmaztam. Nem csupán valódi  levelezésekkel  más osztály, más iskola béli gyerekekkel, , sőt még  külföldi levelező partnerünk is volt 1989-ben, később már csak magyarok, főleg az én nyelvtudás hiányom  miatt, És osztályon belül is,  amikor  környzetismeretből és   magyarból a  levelezés "tananyag" volt soron.  Véletlenszerű  levelező partnerek   húzásával  valós módon  tanulták  meg a levelezés , boríték címzés  fortélyait. S több alkalommal is történt levélváltás  köztük. Olyannyira, hogy barátságok szövődtek ennek  folyományaként. 
 


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...