Írott betűk tanítása Freinet-s gyakorlatomban 6.rész c-d-g

 
 A  c-d-g betűket ugyanazon helyen a kezdjük írni, ezért kerültek egy  csoportba.
A napi feladatokat -mint ahogy ez  látható   külön lapokon kapták a gyerekek, amelyet  elkészültük után beragasztották a füzetükbe (itt épp cellux-szal) 
Egy napra kb ennyi volt az írás feladat, ennek ellenére -vagy épp ezért - megtanultak szépen, pontosan írni. Igaz minden nap  volt ennyi  feladat írásból. A rendszeresség, és a méltányos terhelés meghozta eredményét, az eszköz szintű írás készséget év végére.
 
Hibák persze  akadtak itt is , s mivel az írásuk eleve nem grafit ceruzával, hanem a  jóval puhább  színes ceruzával, vagy mint itt filc tollal készült, a hibák kiradírozhatatlanul ott maradtak.
 
Ezzel máris  egy fontos szemléletbeli dologhoz értem megint. A Freinet pedagógiában a hibázás, tévedés a tanulási folyamat természetes velejárója. Nem kiradírozandó esemény. Épp ellenkezőleg.  Mint ebben az esetben jól látható, az é után egy l-s kezdésben indult el tanítványom,  de  észrevette, és korrigált. A rossz  vonalat átalakította egy kis  rajzzal lepkévé. Így   a jó  betű lett hangsúlyos, de  megmaradt annak ténye is, hogy volt egy kis  figyelmetlenség.

 Aznap - láthatóan - tanulóm több hibát is vétett, holott Ő volt az egyik  legpontosabban  dolgozó gyerek.  De mindenkinek vannak  rossz napjai, a gyerekeknek is, pedagógusoknak is.
Pont ez látható erről lapról. Én sem  vettem észre  minden  hibát. ( a dalolok  szó írásában elsiklottam az utolsó betűnél az  l-k esetében) Persze  nem jó, ha ez így  van, de  megesik minden  tanítóval.

Viszont  így  legalább pontosan látszik ez a  folyamat.
Ha  a gyerek észrevette hibáját és  - pl. lepkévé-  változtatta, akkor  az onnantól kezdve  nem minősült hibának, hanem a tévedés szabadságának. Az általam jelölt hibás szavakat viszont le kellett írni újra helyesen.

Van még egy fontos  dolog -épp a hibák kapcsán-, amit el kell mondanom. A Freinet pedagógiában, nincs  a tanárnak egy kitüntetett színe. A gyerekek is nyugodtan írhatnak akár pirossal is ha ahhoz van kedvük. Az ellenőrzés, javítás kijelölése, előírása  egyszerűen egy más színnel történik.

A tollbamondások is külön lapokra íródtak, s kijavításom után kerültek be  a füzetükbe.