Összeadás- kivonás 20-as körben kártyajátékkal

 
Ezt a kártyajátékot a 20-as számkörhöz készítettem. Az összeadás, kivonás begyakorlásra.

A játék célja  egyfelől persze  a műveletek gyakorlása, - hiszen ha  már fejben jól megy akkor  menni fog füzetben - munka lapon- is. másfelől azonban a játék szituációval  kicsit   lazítani  a gyakorlásokon.
Mert  gyakorlásra  szükség van, mégpedig elég  nagy mennyiségben, hogy valóban rögzüljön is.
 
Ezt a részt ahhoz tudom hasonlítani jelentőségében, , mint az olvasás tanulás  folyamatában  a magánhangzók után következő mássalhangzók tanulási  egysége. A 10-és 20 közötti számok megtanulása csak  enyhe  akadály ahhoz képest, hogy pl. kivonás esetében át kell lépni a 10-et is  sokszor. Egyáltalán nem könnyű dolog ez egy  elsős  gyerek számára.
 A 20-as számkör az, amire majd a 100-as és 1000 számköröket építjük. Tehát nem mindegy, hogy mennyire rögzül.

Vannak benne szerencse lapok- ahol egy komplett művelet húzható eredményestől. Ezek egyrészt  tanítanak, másrészt behozzák a klasszikus kártyajáték érzések egy részét.

A feladatok azon  túl, hogy konkrét  műveleteket  tartalmaznak döntések elé is állítják a gyerekeket. 
 
A számkártyák és műveleti  kártyák véletlen szerű felhúzása során  váltogatni kell a szempontokat. hogy, összeadással, vagy kivonással lehet  eredményt elérni  gyorsabban- könnyebben számára.
 
Sőt még az is előfordulhat, hogy  nem lehet a pozitív számok tartományában értelmezni a feladatokat, s akkor máris  beszélhetünk egy kicsit a negatív számokról,  annak fogalmáról.


A játék plusz "hozadéka", hogy a számkártyák és a jutalomlapok kiemelve  és egyesítve,  alkalmasak  sorozatalkotós  kártyajéknak. Pl. lehet az a  cél, hogy ki tud  leghamarabb egy  20-as  növekvő vagy csökkenős sort  letenni (3 kártyánként már  letehetné mint  a römiben) , maximum 3  joli-jokernek  minősülő ajándéklappal a végén


 Ötlet a kinyomtathatósághoz:
A képeket Word dokumentumba be lehet szúrni , úgy, hogy egy oldalra két  kép befér -még akkor is ha  álló lapformátumban a margóig húzzuk ki arányosan-.


Nagyon jól felhasználhatók a lapok akkor is ha van olyan   gyerekkártyánk  ami hiányos, vagy már nincs használatban. Ebben az esetben csak  rá kell ragasztani a  műveleti és számos lapokat és a jutalom képeket, - így egyforma  hátlapokat kapunk és azzal már nem kell bíbelődni-  s máris használható.