NAGYKOVÁCSI gyerek szemmel 3.rész FORRÁStól a GESZTENYEFA sorig

A falu túlsó  végén  ered a PATAK. Amely aztán kiszélesedik  egy  200-300m2 alap területű tóvá, aminek  Bánya-tó volt akkoriban a neve. Be nem igen merészkedett senki, mert legendák keringtek mélységéről, iszaposságáról- Viszont a béka-koncertek bezengték a falu  felső  egyharmadát biztosan.
Az uticél e forrásnak a megkeresése  , felfedezése , majd a faluban  végigjárni a patak útvonalát. 
Itt egy másik szülő volt  ebben az esetben  a szakember.Végzettségére nézve biológus. Az  Ő segítségével ez egy valóságos  tanulmányi kirándulás lett, nem csupán egy kellemes séta. Mérésekkel,  ökológia összefüggésekkel. Kezdetnek egy rövid séta után  a csoport  megérkezett a forráshoz. Itt  az osztály  jelentős része még sosoem járt, így mindenkire   nagy hatással volt ez a találkozás.  Az 5cm átmérőjű vas csövön keresztül  tört  a felszínre  a víz , ez maga  a naygbetűs  FORRÁS.  A gyerekekre  ez a mini forrás is nagy hatással volt. Meg is értem. Nekem is   gyermekkorom  meghatározó élményei közé tartozott mikor forrásvízért mentünk) pedig saját kutunk is volt, de  az  mégis  az egészen  más  volt). Varázslatos  dolog  valaminek az eredetére érni. Megtapasztalni, hogy amiről oly sokat hallottak, olvastak -akár  a mesék során is- a valóságban is,  varázslatos. A kristálytiszta  vízben megfigyelni a benne élő apró vizi élőlényeket.
Büszkén írták  tanítványaim, hogy van egy 5 cm-es  vízesésünk! A forrást aztán  végig kísérte a csoport ,  eredetétől a   falu határig, s talán tovább is mentek volna  mellette, ha nem kellett volna az iskolába visszamenni. Közben  igen  komoly  gondolatok,  kérdések  foglalkoztatták  Őket, amiről -már  a teremben-  írtak, rajzoltak, montázsoltak is   a többiek és maguk számára.
 A környezet-szennyezés lépten-nyomon szemük elé került, s nem is  volt alaptalan a kérdés: Lesz-e vizünk  2000-ben? Hiszen még  sok helyen az emésztő gödrökből cső vezetett a patakba- hogy ritkábban kelljen  a tulajdonosnak a  szippantósokat hívni,  drága pénzért. Ez  szerencsére  megoldódott a  falu csatornázásával  később. 
De ez a kirándulás  inspirálta  a víz építő és romboló munkájáról készült összefoglalót épp úgy, mint a térképen  világ legnagyobb helyeinek  megkeresését, összefoglaló rajzának   lemásolást
 
A patak útját  követve először  egy  hídhoz értünk, Innen  lehet  2 irányba  indulva  a falut az erdőn keresztül gyalogosan  elhagyni.  Ez volt  régen  a falu vége. Ezen a ponton  már  200 éve áll  egy kő kereszt,  amely az egyik kislányt nagyon megérintette és  lerajzolta.
 
Kanyargósan, több utcát érintve követtük a  patak útját, míg elértük a Kastélyt, ahol visszafordultunk. Itt még  megemlékeztünk a falu gesztenyefa sorának történetével, s megtömtük zsebeiket  is   a fénylő gesztenyékkel, hogy később majd  bábok készüljenek  belőle.