lL betű gyakorlás

negyvennegyedik nap
lL betű
gyakorlás
 
 
Rajzolással és festéssel a betű tanulás öröméért.
 
 A téma  : alma álma. Amit a tanítványom már saját írásával rögzített is  rajzán. Persze lehetne  Imi álma,  Emma  álma stb.  A lényeg  mindenképpen az, hogy a tanult  betűkből már mondatokat lehet  megfogalmazni. Ezzel persze  nincs  még vége  a szó olvasási gyakorlatok. Viszont ez  a távlatokat  mutatja már. A beszélgetőkörökben  gyakran szóba kerültek álmok, olykor le is rajzolták utána  Így az nem volt  újdonság számukra, hogy  az álmokról  beszélünk, megörökíthetjük .
Ami ebben  a rajzban  nagyon tetszik, az  az, hogy az ágy egy szőnyegen van . Színes  szőnyegen.  Biztos és vidám " talaj" van a lába alatt. Az "alma"  gondoskodón betakarva, s fölötte  bezárva egy külön térbe  az álom maga.  23 évvel ezelőttről. Karácsony, játék vonat és maga  az álmodó
 
Erre  a napra  két  nehézségi fokozatú gyakorlatot  szántam.Ez egyszerű olvasás gyakorlat. Inkább technikai jellegű - bár minden elem  értelemmel bíró, s olykor  magyarázatra is szorulhat pl. alom esetében- nem különösebben nehéz.
A második  olvasási feladat viszont már  szöveg értelmezős  részt is tartalmaz.
Az arcok kivágandók, csakúgy mint a  mondatok. Az, hogy ki melyik szereplő lesz azt  a gyerekek maguk  döntsék el. Ízlésük alapján.(Több  fénykép  van mint a  szereplők  száma, lehetőséget adva, hogy mindenki  a saját   kedvére  alakítsa ki  lapján szereplőket.)
A mondatok  elolvasása itt már nem elég. Értelmezni is kell  azokat, s a kiválasztott szereplők alá, vagy  fölé  felragasztani.  Így  egyből látható, hogy ki, mennyire  értette meg amit olvasott.

 
A lufi régen is most is nagy öröm forrás a gyerekek számára, különösen ha  azon saját  rajzuk- festésük díszeleghet. Így minden  első osztályomban ezen  a ponton   lufikat festettek, rajzoltak , amit aztán haza is vittek, Egyetlen  követelmény volt csak  jelenjen meg rajta   rajzban - esetleg írásban - valami  ami lL-e  kezdődik (lepke, ló,  léggömb, léghajó.   liba  ,levél  stb)  Ez egy kisebb ünnep is volt egyben. Megünnepeltük   azt, hogy  a  szavakból már  mondatokat is tudtak alkotni.
.