zZ betű ismerkedés

negyvenhetedik nap
zZ betű
ismerkedés

Eredeti  koncepciómban itt  az "sz" betű következik, azonban  úgy gondolom egy kis korrekcióra  van szükség. Egy jóval később vett betűt,  a zZ betűt  teszem erre  a helyre. Bár különösebb problémát nem okozott  osztályaimban  az, hogy  egy olyan  betű volt itt, aminek második betűje még külön  nem szerepelt a tanult betűk sorában, mégis  most logikusabbnak érzem, ha  a  zZ betű kerül  ide , s  csak utána  kap helyet majd  a " sz " betű.
 
A képmontázsok szerencsére  teljesen  függetlenek  minden féle  sorrendtől, így önmagukkban is alkalmazthatók bármilyen  rendszerhez, kiegészítésként is akár.
Tehát  jöjjön a zZ betű képmontázsa:
 
 A képoldal nem tartalmaz sok elemet, mert kevés olyan zZ vel kezdődő szavunk van, ami egy elsős   gyereknek biztosan ismerős  lehet.

Viszont elég egy alakzatot megtanulni, mert itt is csak méretebeli különbség van a kis és nagybetű között
 
 
Azzal, hogy "tükörképe" majdnem a "s" betűnek, s nagyon hasonlít a 2-es  számjegyhez is,  megnehezítheti, de meg is könnyítheti a megtanulását.
Ez  gyerek függő.

Hangalakjában  már jóval nagyobb az eltérés  a két  betű között, ami most  nagy  segítség lesz a rögzítés  folyamatában.
 
 
A szógyűjtés eredménye  , bár szegényes, de remélhetően a keresztnevekkel  bővül  majd   lista.
 
zokni
zuhany
zebra (állat  és  gyalogátkelő)
zöld
zongora


Következik tehát  a betűk gyűjtése

valamint
 a "z" nyitása  magánhangzókkal ,
illetve  magánhangzók zárása  "z" hanggal.

Ez a technikai  probléma  még elég  gyakori ebben az időszakban. S mivel úgyis  kevés szó van amit z-hez kapcsólódan, alkotni tudunk, így   az idő nagy részét  fordíthatjuk a nyitás-zárás  technikájának gyakorlására. Ami minden képpen hasznos és meg fog térülni az erre  fordított idő és  energia  a későbbiekben.

 
Az olvasási gyakorlat sem maradhat el a mai napból, egy kis   karikázós  feladattal a jelentéssel bíró szavakat tekintve.

 
Valamint a  betű letapogatása csukott szemmel és hangoztatása is, ami jelentősen támogatja a  a zZ betű megismerésést.