zZ betű rögzítése, gyakorlás

negyvennyolcadik nap
zZ betű rögzítése
gyakorlása





Móra Ferenc  Zengő ABC-je kihagyhatatlan ennél a betűnél, azt gondolom.Az elmúlt 100 év alatt kisiskolások  sokasága  tanulta meg  általa  a betűket.Én is   megtanítottam minden osztályomnak , legalább a  betűkhöz tartozó egy.egy mondatot. S  azzal  zártuk le   betűtanulást, hogy előadták a gyerekek  a szülőknek  saját  rajzaikkal illusztrálva.
Az  angol nyelv tanításhoz  sok  ABC-t tanító dalocska  van a kids tv-én. Magyar olvasás tanításhoz  egy kézen megszámolható . pedig a rajzos, képes  és főként zenével kombinált "fülbemászó" dallamokkal kísért animációk igen jó hatásfokúak. Talán egyszer majd  itt is lesznek  hasonlóak a  betű tanuláshoz.
 
 
 
 
A könyvet még gyermekeimnek vettem  1980-ban, s megjárta  minden  osztályomat , sőt  unokáim is ebből ismerték meg -jóval az iskolás kor előtt- a betűk versét.
 
Tehát itt az idő, hogy a ZENGŐ ABC-t megismerjék a gyerekek.
http://www.youtube.com/watch?v=NvtWLvzwgT0

http://www.youtube.com/watch?v=nc1KTZPymjQ

Mind emellett azonban gyakorlásra is  szükség van.
 
A nyitás-zárás technikájának  elmélyítésére, a korábbi lapokból is válogatva hozzá
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az olvasás technikájának  gyakorlására
 
 
 












A  szó és kép párosítás , valamint  a hang-betű azonosításának gyakorlására
 
S elkezdődhet a szótagolás bevezetése is. Didaktikai  kérdés / mondhatnám vita, hogy a szótagoló olvasás tanítás, vagy a szóképes  olvasás tanítás  módszere  a jó vagy  jobb ?
 
A szótagolónak számtalan előnye  van és én is e mellé teszem le  a voksomat, viszont azt is  tapasztaltam munkám során, hogy ebben a szakaszban  a gyerekek teljes szót akarják  kiolvasni.
A túl hosszú szavakba bele sem vágnak, de  a 2-3 szótagból álló szavakat egyben olvassák ki. Nem  érdekli őket a szótagolás. végig kiolvassák az elébük kerülő szót. Lassan , betűkként haladva, de  az egészet  egyben.

Úgyhogy a  szótagolást, bár  természetes  módon   tudják alkalmazni pl. (tapsolással) újra kell tanítani, pontosabban az addig ritmizálásal kapcsoltos tudásukat  kell  egy új meghatározással felruházni.