Számok varázsa : 6 ,7, 8 fogalma

 
A következő mennyiségek természetesen egymás utáni feldolgozásban, külön munkanapokon  értendők.

Most csak a bejegyzések rövidítése  végett tettem egy  csoportba ide az aktuális  munkakártyákat.

 Ezeknél a mennyiségeknél, már minden képen szükség van a csoportba foglalásos  gondolkodás használatára. Így igen változatos, színes  megoldások  születhetnek. Ez  ugyan még csak a bevezető szakasza a különböző  számok  fogalmi kialakításának, de a munka során elvégzett feladatok, gyűjtések hatalmas tapasztalati tőkét képeznek minden  gyereknek a stabil hármas, ötös, nyolcas, tízes számkör elsajátításához.
 
Ennek a szakasznak fontos eleme  a beszélgetések sora  a montázs  és a gyerekek által gyűjtött képekről.
Vannak  képek amiket viszonylag  könnyű "megszámolni" vagy azért  szimmetrikus egységekből áll  pl 3+3, vagy azért, mert  a kettő és három - már könnyen- felismerhető mennyisége van segítségükre.
Ugyanakkor még mindig le kell  ellenőrizni egyenkénti számlálással is  a legtöbb  gyereknek. De ez teljesen természetes. Ne is akarjuk kivenni  eszköz tárából ezt módszert.Ne várjuk el tőle, hogy már képes  legyen csoportokban  gondolkodni. Ha elég sok esetben kell neki különböző mennyiségeket  megszámolni  rá fog jönni magától is ezekre  az apró "trükkökre".
 
Biztos vagyok benne, hogy felnőttként is  leszámoljuk egyenként pl a kulcs csomón lévő kulcsokat. A -valóban nyolc  darab van rajta? kérdése - nagyon helyesen - ott motoszkál az emberben. S ez így  jó.
 
Viszont ha arról beszélgetünk gyermekünkkel, tanítványunkkal, például, hogy a  narancs gerezdek közül egy már kiemelésre  vár de a többi még szorosan egymás mellett van, akkor arra ösztönözzük, hogy  maga is keressen"összetettebb" képeket  az adott mennyiséghez.

Vagy a töltött paradicsomok sem egyformák teljesen, mert  van  aminek látjuk a tetejét (felemelve) s van amelyiknek nincs is "teteje"

Természetesen a korábbi   gyakorlatok  se maradjanak  el.

 számjegyek gyűjtése, beragasztása


 körvonalazott számokba, annak  többszöri  beírása

képek keresése 9-10 db az adott mennyiséghez

s persze a mágneses rajztáblára is lehet  írni a számokat továbbra is
Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...