Cica könyv

Az iskolában  volt  akkoriban egy kiscica. Nem tudni  hogyan került oda, de gyakran sétált az udvaron- A gyerekek  persze  adtak uzsonnáikból ,egy-egy  párizsi vagy  szalámi darabot. Sanyi nevű tanulóm annyia megszelídítette, hogy ölbe is vehette. Így került be  az osztályterembe 1992. március 10-én.
 
Falusi gyerekek  lévén, természetes módon viselkedtek a  kiscicával,  hagytak neki élet teret, nem  nyaggatták, viszont  az  a nap a  cicákról szólt.  Csodálatos   szabad rajzok, szabad szövegek születtek. Áradt belőlük a cicákkal kapcsolatos  élmények, érzések,  ismeretek sora.

Úgy  gondoltam ezeknek az élményeknek egy tartós  megjelenési formát  kell  adni, így egy nagy fénykép albumba kerültek  munkáik. 18 oldalt  töltöttek meg. A cica  persze nem telepedhetett be  az osztályba hiszen ahhoz be kellett volna oltatnunk, rendszeresen orvoshoz vinni, hivatalos engedélyt kérni az iskola vezetésétől, nem beszélve  az etetéséről.  Viszont ez az egy közös cica élménny létrehozta ,  ismereteikből , érzéseikből ezt a könyvet. Jó alkalmat adott bábok készítéshez is, s a velük való játékra.
Volt aki tudta, hogy az egyiptomiak  szent állatnak tartották, tisztelték, így az egyiptomi kultúra is említésre  került  a könyvbe, Persze ez mamár természetesnek is tűnhet, de  20 évvel ezelőtt még nem voltak elérhetők olyan ismeret terjesztő  könyvek, filmek a gyerekeknek mint manapság.
Többségüknek, otthon a mindennapjaik része  volt a háziállatokkal való  kapcsolat, így ismereteik, megfigyeléseik elmondása   jóformán elég volt   egy komplett "ismeretterjesztő" könyv megalkotásához.  Bele kerültek a féltve őrzött, nagy kincsnek számító matricáik is rajzaik, írásaik mellé.
S  boldogan énekeltük a cicákról ismert  dalokat is, a  könyv készítése közben. Sanyi -akinek ez az egész cica élmény köszönhező volt-,  gyönyörű, saját díszítésű írással örökítette , meg ezt a napot  . Az osztály egyik legcsendesebb tanulója volt, de itt olyan nyíltan , szeretettel  áradtak belőle a sorok, hogy az mindenkit meglepett. Bepillanthattuk az Ő  gazdag és szép   belső  világába. S bár nem lett "szószátyárabb"  ez után  sem, viszont mély tisztelet övezte a közös  élmény  kapcsán  a későbbiekben is.