Életünk könyve 2001-2006. 3.rész

Az újabb tanévünk is  a - Mi a  kedvenc  színed ?-  kérdéssel  indult. A választott  színeket nézve azonnal látszott, hogy sokkal több  a meleg,  derűsebb szín, mint egy évvel korábban. Eltűntek a komor   színek, s ez nagyon  jó érzés  volt számunkra  Annával.  Készült közös    montázs  is  belőle, ami az előző évi mellé  felkerült a falunkra, de  arról sajnos  nincs meg semmilyen  kép / rajz. Viszont  az életünk könyvébe beírtam az első  beszélgetőkört. Ki  hol volt a nyáron,? Milyen élményeik jutottak eszükbe az első találkozásunkkor?   Balaton, Állatkert, Horgászás,  Isaszeg, Auchan, Tokaj, Amerika, Jégkorszak, (tartalmas, szép  emlékek voltak számukra)

 


Majd   mindenki  lerajzolta, hogy mi az, ami jó számára az évkezdésben. Derűs, boldog  rajzok  születtek, teljes  kitöltöttséggel.  iskolába  jövésről, az iskolai játszótérről, tanulás öröméről. Akkor még nem tudtuk, hogy a kedvelt játszótér  3  hónap múlva már  nem létezik, és csak a rajzaikban őrződik meg.

 
Az ősz megint közös   iskolai   színházlátogatással  kezdődött. (akkor még ezek rendszeresnek  voltak  mondhatók, ami sajnos  a későbbi években teljesen  eltűnt, ahogy  az iskola felmenő rendszerrel kialakította  9 évfolyamos  modelljét. De ekkor még   csak alsó tagzata  volt,  évfolyamonként  egy -egy osztállyal



Október eleji osztálykirándulásunkat , Állatkerti sétává tettük  Annával, s az utána készült   rajzokból,   élményleírásokból, ez  teliletalálat volt.    


 

A hétköznapokból ekkor  még nem  sok minden  került  az életünk  könyvébe,  oly  pörgősen telt az első  2 hónap, - az év eleji ismétlések, felmérések  következtében- hogy   örültem annak is, ha a kiemelkedő közös  események  rögzítésre  kerültek  benne. Mint pl a délelőtti színházlátogatásunk.
 
Rajzaik lenyűgözték az osztályba  belépőket már ekkor is. Hiszen a  falak  az Ő alkotásaikkal  voltak tele. Bármerre  tekintettek,  saját maguk és társaik   rajzait látták és  ez  nagyon  megerősítette, inspirálta   őket a  rajzolásban.


 
 
Az iskola  hagyományai közé tartozott abban az időben, hogy az okt 23-i ünnepség az alsósok számára  a Széna téren  lévő emlékműhöz  történő  elvillasomosozás és   saját készítésű nemzeti színű papír  zászló elhelyezése  volt. Erről az eseményről készült ez a bejegyzés az Életünk könyvébe.  


 (Ki gondolta  akkor, hogy a csaknem 50 éve  használt járatszám  2008-tól már  61-esre  változik?)


S itt van rögtön egy másik ,  igazán saját  osztály élmény  pár nap  múlva.:-) Bár  a szövegeket én írom még ekkor  be az Életünk könyvébe , de  a megfogalmazások az Övéik.. Láthatóan egyik gyerek  gondolatához, élményéhez  kapcsoldódnak mások is, és  így  létrejön egy  közös élményfolyam, amiben  mindenki megtalálta a maga helyét.


 
 
Úgy látszik a 2002-es  év, időjárásban  különböző extremitásokat hozott,- (előző bejegyzésben a tavasz rekord melegét  rögzítettük) - mert igen korán,  november  4-én akkora hó esett, hogy   hóembert  lehetett  készíteni, amelyet  szervezetten és nagy örömmel hoztak létre, s a végén még nevet  is kapott ( Jancsika)  sőt , köré gyűlt  közös éneklést is .
Nagyon  örülök a különböző  nagy események megőrzésének  az életünk könyvében, de  ezek a hétköznapi apró  történések ,örömök azok, amitől  igazán ÉLETÜNK KÖNYVévé válik egy ilyen  napló féleség  az osztály  életéről.  A Freinet pedagógiában   használt  fogalmakkal: szabadszövegekkel, szabadrajzokkal


2002. november  12-én   elkezdődőtt az iskola  átépítése , amelyet igazán nagy  figyelemmel kísért  csupa  fiú osztályunk. Olyannyira, hogy egy  kis  külön könyvecske  is készült  az első hetek   földmunkáiról. 


" A hinták alatt akkor a tócsa  volt, hogy tudtunk  kacsázni benne ,a  végén pedig összekötöttük a  tócsákat  árkokkal " 
 
folyt. köv.  :-)