Újság BÚBÁNATVÖLGY 1989

A búbánatvölgyi Freinet táborról megmaradt  tárgyi emlékem az ott készült  ÚJSÁG. Huszonnégy év után is felidézi számomra , a szobát amelyet műhelynek  neveztünk, a  szitanyomó szerkezeteket amivel az újságlapok készültek, a  nyomdafesték jellegzetes  illatát, a koszossá vált ujjainkat nyomtatás közben. Mint korábban említettem már,  ez ŐSZ GABI munkaterülete, műhelye volt.
 Kezdetben nehéz volt  elhinni, egyáltalán azt is, hogy fontosnak tarják az ember  gondolatait, s  meg is akarják örökíteni. Nem voltam hozzászokva ehhez.  Bárki  írhatott, rajzolhatott , s Gabiék segítségével ezekből  a gondolatokból, hangulatokból elkészült a Búbánatvügyi Újság
Huzonnégy év távlataból átolvasni újra ezt az újságot, azt  kell mondanom, hogy  a pontos  képet mutat arról a szellemiségről amit Freinet- pedagógiának  nevezhetünk.

Szabadszövek, szabadrajzok együttese. Reflektálások a  tábor 4 napja  alatt felmerült egyéni, vagy  csoportokat foglalkoztató  gondolatokra.

Együtt van benne a  gyerekek és felnőttek írása.

S mivel   a Búbánatvölgyi   táborban  részt vettek  német kollégák is, így természetesen  van benne    az ő nyelvükön készült oldal is. (Ők egyébként már tapasztalt  FREINET pedagógusok voltak akkor) , míg többségünk  csak épphogy ismerkedett e pedagógia  szellemiségével.

A NYOMDA jellegű újdonságok  csúcsa  ebben a táborban - az újságkészítést leszámítva- a márványozás volt , mint nyomdai eljárás.- annál is inkább mert  a könyvkötészet ezen  izgalmas  része. Franciaországból terjedt el, s vált egész Európában a  belső borítőók díszítésévé.
Ketten is  vállakoztak a borító  lap elkészítésére, így mindkettő része lett az újságnak






Freinet így   nyilatkozott az iskolában készített újságról:

Ne törekedjünk a felnőttek újságjainak majmolására, azoknak mások a motivációik és eszközeik is. Az iskolai újság újfajta magatartást hoz létre : a  fiatalok nemcsak fogyasztói lesznek, tudatosak, vagy közömbösek, hanem kritikus  hozzászólói is.
 (Celesztin Freinet  34.old. Ősz Gabi ford.
 A BÚBÁNATVÖLGYI  Freinet Újság itt lapozható   át.

http://prezi.com/lucbsxzqlogv/bubanatvolgyi-freinet-ujsag-1989-aprilis1-4/
Akkor még elképzelni sem tudtam, hogy ez hogyan működhet egy osztályban. S egy év múlva már saját  újságot  készítettek tanítványaim. Modernebb  módon, fénymásolásos technikával, nagy lelkesedéssel.
Ez által is megtapasztalva, hogy  egy technika / eszköz  alkalmazása  egy adott helyzetre, problémára  ad megoldást, és a technikát / eszközt", magát   adaptálni kell a körülményekhez. Az eszköz csak lehetőség egy konkrét  pedagógia helyzet "kezelésére".