RIDEF 1992 : Poitiers 2.rész

Fényképeket kerestem a folytatáshoz, de  úgy tűnik ez most nem jön össze. Majd később pótlom.
A TGV-vel tett fantasztikus  utazás  után egy  hatalmas  pályaudvaron találtuk magunkat, ahol a sínpárok száma minden  korábbi ismeretemet felülmúlta.

Nézelődni azonban nem igen volt  idő szerencsére, mert a jó szervezésnek köszönhetően hamar  megtaláltuk azt a kisbuszt, ami a város  szélén lévő táborba  vitt  bennünket. A szállás hely, meg minden egyéb körülmény igazán  nagyszerű volt, hamar  otthonosan éreztem magam  a nagy  parkkal  bíró táborban.

A következő nap már  munkával is telt. Szekciót - azaz  nagy műhelyt  választottunk magunknak.  Kati barátnőm és én a környezet védelmi csoportba   jelentkeztünk. (1992-ben ez még egyáltalán nem volt jelen a oktatásban). A fő nyelv az  francia  volt, de  csoportunkban volt  angolra fordító kolléga is - a lényeges dolgokat tekintve- s igen  változatos nyelvi és  földrajzi összetételű volt csoportunk. Ebben a  sok nyelvű, sok kultúrájú csoportban kellett  közösen megalkotni és  megvalósítani  a programunkat. Kíváló  SAJÁT ÉLMÉNYŰ TANULÁS volt ez.
Megérteni másokat - megértetni magunkat (nyelvi nehézségekkel  fűszerezve ) - és közösen létrehozni  egy  textúrát  annak érdekében, hogy azt a  teljes  tábor  elé tárhassuk majd  a végén, bizonyítván, hogy  meg tudtuk tervezni munkánkat és  eredményes  zártuk is azt.
 
Egy dologban mindenki egyet értet  nyilvánvalóan, hiszen  ezért  választotta   épp ezt a szekciót, mégpedig   a FÖLD védelmének  gondolata, szükségessége , időszerűsége.
 
A csoport  tagjai -pedig  véletlen szerűen  jött létre- képviselték  gyakorlatilag a bolygónkat, hiszen Brazíliától, Japánig  , Afrikán át, Európa számos országán keresztül.
 Le  Marais Poitevin -335- La Venise Verte
Foglalkoztunk ökológiai kérdésekkel, a víz szerepével, védelmével, s mindezekről  rajzok, írások, installációk készültek . Meghallgattuk egymás  gondolatait, s igyekeztünk közös   álláspontra  jutni. Dokumentáltuk a gondolatokat szöveges, vagy képi  formában. Kisebb és  nagyobb tanulmány utakra mentünk. Egyrészt a közvetlen környezetben - kilépve   a tábor  területéről is. Ismerkedtünk  hódok világával alig 200-re  a tábor  kerítésétől, természetes környezetében.  Másrészt egy  egy napos  kirándulás keretében  a dél-francia országi csatornákban csónakáztunk. A szövevényes, vizi világ felejethetetlen  élményével gazdagodva. Legnagyobb élmény azonban  egy másik alkalommal La Roshell-be az  Atlanti óceán partjára tett kirándulásunk volt.
 
Amikor nem kirándultunk vagy a környékkel  ismerkedtem, akkor  a délutánként bújtam a könyvtárat - amivel a szervezők felszerelték a  tábort. Különböző  iskolai újságokon,  saját kiadású könyveken , feladat és munka lapokon(kártyákkal) ismerkedtem meg  még jobban a Freinet  módszer  összetevőivel, lényegével.
 
Gyorsan elrepült az egy hét  amit  nagyszabású közös   esttel zártunk, ahol minden  szekció bemutatta mire  is jutott.


Zárójeles  megjegyzésem, hogy  éppen 80 évvel ezelőtt  1933-ban volt az első nyári Freinet tanfolyam Franciaországban , e pedagógia  iránt érdeklődőknek.