Különleges napok egyike

 A Freinet pedagógia adaptációjának első 5 évében nagyon sokan jöttek megnézni, az osztályaimban működő munkát.  A falusi tanítóktól, kezdve  a főváros kiemelt iskoláinak  kollégái, főiskolák , egyetemek oktatói és hallgatói egyaránt.  Jó néhány  főiskolás  végezte   nálam  szakmai gyakorlatát, és  írta szakdolgozatát a  Freinet pedagógia  adaptációjáról.
 
A legnagyobb  meglepetést azért mégiscsak az  volt, mikor az Oktatási Minisztériumból jöttek látogatók. Többször hoztak külföldi delegációkat ebben az időben, hogy bemutassák az alternatív pedagógiák alkalmazását a gyakorlatban.
Akkor még nem működtek a Waldorf iskolák, a Rogers és Montessori  iskolák. Ezért  Kovácsiba jöttek ahol mégiscsak lehetett  mást is mutatni, mint a  hagyományos- poroszos- pedagógiai gyakorlatot.
 
Ebbe   a sorba tartozott  az a különleges nap is  1990. kora tavaszán, amikor  a Seychelle-szigetek oktatási minisztere tett látogatást az osztályunkban.
 
A gyerekek  a  tolmács segítségével számtalan kérdést tettek fel neki országáról, s a gyerek ottani életéről. Készítettek neki ajándékot is  - amit a nyakába  téve   viselt is köztünk. Adtunk ajándékba  az osztály újságunkból is  egy  példányt. Igazán felemelő élmény volt mindannyiunk számára.  (épp erről az élményről írja le azonnal egyikük benyomásait, külön vonulva ) A térkép is előkerült természetesen , hogy elhelyezhessük a vendég  országát  a világban. 

 
S  álljon akkor itt most az   osztályújságnak egyik  másik száma is , mint a korábban bemutatott