a MI ÚJSÁG-unk

 
 
Az első osztály újságunk MI ÚJSÁG-unk címmel  "jelent " meg. Kis  példányszámmal, csak néhánnyal többel mint az osztály  létszáma  volt. Így van néhány száma  ami sajnos  nekem sincs meg.
Természetesen fekete -fehér fénymásolattal készült. Aminek  megvolt mindenképp az az előnye, hogy mindenki a magáét  úgy színezte ki ahogy akarta. S ki is színezték  olvasás közben, vagy olvasás után.
Azt  hiszem ma se igen van osztályoknak  saját újságuk,amelyek az ő munkájukból, élményeikből állnak össze. 1989-ben meg aztán  végképp akkora   újdonság volt, amiről még  gondolkodni se  gondolkodtunk  korábban.
 
(Zárójelesen az iskolánknak sem volt akkor még újságja,s melyet majd jó pár év múlva az akkor aktuális  Freinet osztályomból alakuló szerkesztői csoporttal  hozunk  létre,  az alsó tagozatosaknak, bevonva minden osztályát- de erről majd később.)
 
Az első, számot sem kapott. Csak belevágtunk, a- majd meg látjuk mi lesz belőle- elhatározással.  Témája a BEMUTATKOZÁS volt, de másképp mint  ahogy erről addig  gondolkodtunk. Egy -nekünk új- kommunikációs  gyakorlattal mindenki  választhatott, hogy milyen élőlénynek a "képében" jelenik meg. Aki  nem akarta vagy nem tudta  ezt  megoldani, annak   nyitva  volt a lehetőség más utakra a is.
Így bekerült ebbe  a számba egy   felmérő amire nagyon  büszke volt készítője,  és sok  apró írás azokról az élményekről ami fontos volt számukra . Az egyetlen feltétel az , volt, hogy mindenki írjon egy pár sort, vagy rajzoljon egy rajzot   a közös újságunkba.











Az újság végére én egy szójegyzéket  tettem -mint az én hozzájárulásomat az újsághoz. Ez azonban nem  akármilyen   szójegyzék volt , hanem azoknak a mellékneveknek a gyűjteménye  amelyet ők hoztak  létre, én csak leírtam.
 
Ezt a  bemutatkozó számot aztán még  6 másik  szám követett , durván 2 havonta eyg-egy  szám. Ami  a napi feladatok  mellett "szabaidős tevékenységként  jött össze.
 
MINDEN ESETRE 25 ÉV ALATT SEM VESZÍTETT SEMMIT FRISSESSÉGÉBŐL.
 
S persze egy ilyen közös tevékenység  nagyon jó összekavácsoló  erő is. S minden  évben  kialakult  (a későbbiekben is)  egy- egy  kis csoport akiknek különösen  fontos  volt épp az  újságírás. Így azzal nem volt  probléma  , hogy hogyan és mivel töltődjenek meg az aktuális  számok.
Ezek az újságok teljes  egészében Róluk szólnak, de nemcsak  Nekik. Igen elgondolkodtató  , mély gondolatok  vannak benne.