Olvasás gyakorlására szolgáló saját készítésű dominó

Ezt még a legelső Freinet-s osztályomnak készítettem, s használtam  Kovácsiban végig.
Ma már  persze nyomtatott  szöveggel készíteném,  szebb , profibb kivitelben, de az elvén nem változtatnék.
 
A használata igen  egyszerű - talán ezért is volt   kedvelt nagyon - s  persze  bármikor  bővíthető vagy , cserélhető új lapokra egy része  vagy az egész is akár.
 
Hasonlóan a dominó játékokhoz, itt is meg kell keresni a párt, csak nem képhez képet, hanem  az adott képhez a hozzáillő  szöveget. Illetve  fordítva, egy adott szöveghez a hozzáillő képet.

Anyag szükséglete igazán semmiség. Kell egy megunt   kártyacsomag,
                                                            vagy azonos méretre  vágott dipa
                                                           néhány újságból kivágott kép
                                                           s a képekhezhez illő rövid mondanivaló

Kezdhetjük képpel, vagy szöveggel, kiosztott összes lappal, vagy  folyamatos felhúzással, mindegy. Aki játszik vele, annak olvasnia szükséges előbb-utóbb, vagyis  szórakozásba  ágyazott nagyszerű olvasás gyakorlás, aminek ugyanakor  szabott terjedelme  van. Hiszen addig tart amíg az összes lap el nem fogy. A gyakorlat azonban azt  mutatta, hogy  általában nem kívánták  abbahagyni egy játék után. Miközben persze  folyamatosan olvastak. Eleinte persze nem kell nagy  paklival kezdeni. Ez is  csak 12 lapot azaz  24 mondatot tartalmazott. Ami persze  azért nem is kevés egy elsős gyereknek a második félévben már. Főleg ha többször is találkozik  a szöveggel, egy játék során.