a MI UJSÁG-unk -osztályújág- 4.oszt 89/90-es tanév

Az első szám  sikerén felbuzdulva  következő tanévben 4 újság is elkészült. Már  volt egy tanuló  aki magára  vállalta, hogy összegyűjti a  írásokat, sőt kis  csapatot  hozott létre  maga köré  akikkel együtt végezték az újság anyagának összeállítást, majd  a fénymásolás utáni  szortírozást, összekapcsolást is.

Az írások  -mint az előző számban is- a saját életük eseményeihez, érzéseihez kötődnek.
Bármi bekerülhetett amit Ők  fontosnak , közreadásra méltónak tartottak. Így  békésen megfér az álmok mellett egy esemény, vagy táj leírása, csakúgy mint  valamely  tananyaghoz kapcsolódó érzés, gondolat  versbe öntése.

 Megismerkedtek neves  festményekkel, szobrokkal a munkakártya illusztrációján, vagy  nagyobb  reprodukciók által. Fontos  megjegyeznem, hogy ebben az időben még csak fekete -fehér könyvekből tanultak a gyerekek.

Írásaikban  megjelenik  hogy  számukra  nagy élmény volt a műalkotásokkal való találkozás. Csakúgy mint az apukájukkal, anyukájukkal megélt közös programok, vagy  valamely természeti  jelenség megfigyelése, beengedése  élményeik  tárházába.

Különösen  fogékonyak voltak  a versekre, mélyen megérintette  sokukat egy  -egy jó vers a tananyagból. S megosztották egymással, az újság lapjain keresztül, hogy milyen élményt, érzést  hozott fel az adott  vers bennük.



Ezek az újásgok  más szempontból is lenyomatai a 80-as évek végének.

Megjelentek  olyan  újságok a piacon, amelyekkel korábban nem igen találkozhattak a gyerekek. Pontok összekötésével  előallítható képek, s a televiziós vagy ismert mesék figuráinak színezhető változatai. Ezt a  gyerekek  rögtön integrálták saját   újságjukba, betéve  saját maguk által  előrajzolt ilyen  oldalakat
A négy számból készített válogatásom itt  tekinthető meg.

http://prezi.com/vzkdvwp7_elx/v-alogatas-a-mi-ujsagunk-osztalyujsag-8990-ben-megjelent-4-szamabol/