öÖ-őŐ 3.nap gyakorlás

tizenharmadik nap
öÖ-ŐŐ betű
gyakorlása

Néha kell egy kis lazítás a  napi   rutinon, ami  megváltoztatja, átszínezi a  már talán  kicsit unalmasnak tűnő (de ugyanakkor elengedhetetlen)  feladatokat.
Ezért  erre  a napra  egy újfajta "játékot" vetettem be. Már csak azért is  mert  az "öÖ" betűhöz az ÖT  fogalma igen  jól  passzol, s  matematikából  épp ez a  témakör van soron.

Nem igényel nagy előkészületeket (osztálynyi mennyiségben azért  segítség is jól jön  a kivitelezéshez):viszont  később  a mássalhangzókkal  bővítve   szóalkotásra is igen  megfelelő lesz. Addig viszont a hangok-betűk gyakorlását  remekül   megszínezi.
Lehet variálgatni a sorrenden, úgyhogy  sokrétű a felhasználása . Párokat is lehet képezni , s  így  a gyerek(ek) maguk hozhatják létre a betű kapcsolatokat, ami jót tesz a hangulatuknak, de   a gondolkodásuknak is. Amit már maguk tudnak létrehozni azt már   tudják is.
   
 
 
 
Azoknak akiknek nincs  módjuk elkészíteni  egy ilyen játékot, azoknak  továbbra is  segítségként itt van a szokásos   betű olvasási gyakorlat
 
a   ó   á  ő   a   Á   o   Ó    Ö   á    A    ö   ő   á   o   a   ó  ö   á   Ó  a   ő   o   Ő   O   ö   á   a   Ő   Á   o   stb...
 

Viszont ettől függetlenül  legalább egy feladat lapnyi  betűkapcsolásos  gyakorlásra  szükségük van. S a visszajelzésünkre  is , az elsajátítás  szintjét tekintve.
 
Akiknek már nagyon jól megy ez feladat,  megkaphatják  a következő  fokozat  első  gyakorló lapját, a  3 betűkapcsolatosat. (Ezek készítik  elő  a későbbi szótagoló olvasást technikai szinten. amely   majd  a mássalhangzók színre lépésével  válik teljessé ).
 Ha szükséges még gyakorolni,  itt áll itt áll egy  gyakorlat 2-3 betűs kapcsolatból.

aó  öaá  óáö  oá  áoő  oaá   őao  öáö  oóá  öó   aá  öa  ÓŐ  ÁA  Aóö   Őaó   áö   óá  aóo  őáa  Óa  ÖÁ
Aoö  Őoa  óáo  Oöá   Őaó  aó öáo  aáo  oőa  Öoa 
 
Ne  feledkezzünk meg a tegnapi vers további tanításáról, gyakorlásáról sem. Csakúgy minta  a betűk kitapogatásásos játékáról. 
 
Hallgassuk meg újra   Börönd  Ödönt amihez ezúttal talán elegendő idő is áll  rendelkezésükre, hogy lerajzolják .  Vagy akár  egy  új mese  felolvasásával  is motiválhatjuk a  gyerekeket  a rajzolásra, dramatizálásra.