nN betű

63-64.nap
nN betű
ismerkedés -rögzítés-gyakorlás

Az "egy kapus" n betű általában  nem okoz különösebb gondot a betű tanulás folyamán. Bár  itt  is  két betűképet kell megtanulni egyszerre.
Nagyon ismert  fogalmakhoz kapcsolható-így könnyen  fel is idézhető  hangalakja, amihez a  betűképet  csak hozzá kell kapcsolni.
 
A Nap és  nap  írásban eltérő alakja ,  remek alkalom a természet tudományos   filmekkel való ismerkedés megkezdésére. Ha  lehetőségünk van  a budapesti Planetáriumba  elmenni  ne   hagyjuk ki.  A  Nap  családja előadást csak ajánlani tudom. . Persze mamár  remek   gyereknek szó kisfilmek és   ismeret terjesztő könyvek állnak rendelkezésre  a pedagógusoknak, szülőknek, Igazán nagy  választékból lehet   kikeresni azt az egy-két alkotást amit érdemes  ide   bekapcsolni.

Ugyanez igaz  az irodalmi anyagra is. Pilinszky-től - Weöres Sándoron át- Zelk  Zoltánig  , a népeséktől  a tudományos   írásokig széles   a választék. Ízlés szerint mindenki találhat egyéniségéhez illőt.

S még nem is  beszéltem a  festészet remekeiről. Van Gogh napraforgóját  minden  elsősömmel  megismertettem. S   azt gondoltam, hogy ez  is, mint annyi más  amit mondok, megmutatok  talán érdekes  amíg  figyelik, azon  a napon, de   nem hagy igazán  mély nyomot.  A következő év őszén  legnagyobb meglepetésemre, váratlanul egy szabadrajzban  köszönt vissza,  egyit  tanulómnál.  Pontos   meghatározással. Napraforgó,  mint Van Gogh-é . 

Nézzük  is  , hogy milyen képanyaggal  rendelkezik
nN  betűm!
nadrág
napraforgó
Nap
narancs
napozás
néni, nő
nárcisz
narancs virág
levele,

s persze a kis  és nagy  betűk  serege-  A betűgyűjtő és olvasó lapon egy   ötlet, hogyan lehet tojásból  Napot készíteni egy kis  ügyességgel.

De egy   olyan  rajz-festmény  készítése  aminél egy követelmény  van, hogy   legyen  rajta  Nap, az is  jó   feladat lehet a gyerekek számára.

Jöjjenek tehát az olvasó  lapok és feladataik. 

Először  is a nyitó-záró lap feladatai és a  tapogatható  betűk használata
A saját  betűoldal elkészítése.
Olvasási és  értelmezési feladatok

Az előző alkalommal említett b-p gyakorlatokra is kell időt szánni, mert  különben nem fog elegendő mértékben  rögzülni e   két  nagyon hasonló betű.



 
Egyik osztályomtól az első év végén, én is kaptam egy   napocskát.