Életünk könyve 1991

Az -ÉLETÜNK KÖNYVE- azon Freinet  módszer / technikák közé tartozik amelyek  akkor is alkalmazható , ha  egyébként a  pedagógia többi elemeit nem használjuk. Egyfajta NAPLÓ az adott közösség életéről.
Én mindegyik osztályomban bevezettem, s egy  ideig (osztálytól függően  változó idatartamú volt  amíg maguk is használni kezdték ezt a technikát.)  az én irányításommal kerültek bele  a különböző események, hogy  megéljék, átéljék, az apró és nagyobb dolgok  fontosságát.. Később már  maguk írták amit  fontosnak  tartottak életünkből megrökíteni.
Az első olyan Freinet osztályom, melyet már  szeptember  első napjaitól a teljes  Freinet pedagógia  módszertana szerint vezettem , a következő tanévben már  önálló kezdeményésre indította., és  működtette az ÉLETÜNK KÖNYVét. Ez  több kötetnyire fejlődött az együtt töltött 4 év alatt. Külön könyvekbe rendeződtek egy idő után a  kirándulások, s más  események.

Az első önálló ÉLETÜNK könyvéhez a lökést a tv-ből, rádiókból ránk zúduló hírek adták a Kuvaiti olajkutak felrobbantása következtében kialakult óriási- Napot eltakaró fellegek- félelemmel töltötték ek a gyerekeket. S persze hallották a híreket, hiszen akkor  mindenki  foglakozott ezzel.
 Ez az indító rajz is, ami  több gyerek közös  munkája, sőt még újságcikkeket is hoztak hozzá. S bár  az ember  igyekszik, hogy  az iskolai életben mentesítse a tanulókat a  külvilág eseményeitől, vannak  olyan történések amik nagy  erővel törnek fel a gyerekekből a beszélgetőkörökben.
Gondolkodtam, hogy mit kezdjek azzal a szünni nem akaró híráradattal ami   dőlt belőlük? Ezért  megkérdeztem gyerekeket, hogy akarják-e  ezeket valahogy  lerajzolni, leírni? Remélve, hogy akkor sikerül kirakni  magukból azokat a szongató érzéseket amelyeket nem tudnak  elhessegetni. Így indult el az első önálló  ÉLETÜNK könyve.
Akkor  voltak másodikosok, épp az év elején jártunk még csak. A könyv többi lapjain, amiket szintén maguk készítettek jól látszik, hogy  átvette később helyét a  normális  mindennapi élet.

Társasjáték tevezés, kirándulások,  vendégek fogadása, családi események megörökítése, szabadversek írása,  hógolyózás, Vizcseppekben  gyönyörködés


Ez az Életünk könyve   az alábbi prezentációban  teljességében látható: