eE betű 1.nap ismerkedés

huszonkettedik nap
eE betű
ismerkedés

 blattolás

ua iű űa úó üi  áü óí  öó őa üő űó aá  iá  ao  óa üá  úa oi stb...

Elérkeztünk az eE betűhöz. Azért itt a magánhangzók  végén, mert  a leggyakoribb tévesztések egyike  az a - e, á -é , betűk esetében tapasztalható.
A gyerekeknek  ebben a korban  még semmi problémát nem okoz, hogy elforgatva  lássanak  alakzatokat, hozzárendelve már valami korábbi  ismerethez. Gondolom ez a tanulási mechanizmusok egyik nagy titkához vezetne, ha okát megfejtené valaki. A tény azonban tény  , könnyedén  mondják az a-ra hogy e   vagy  é-re. hogy á.  Önkéntelenül.
 
Amikor  rendszeremet összeállítottam  arra gondoltam, hogy  ha jó messze helyezem el egymástól a két betűt akkor  könnyebb lesz kivédenem ezt a keverési fázist, sőt akár meg is szüntethetem.
 
Be kellett látnom, hogy  tévedtem.
 
A betű csere  fellépett, viszont abban  jól  ítéltem meg  helyzetet, hogy az eddigi tanulási folyamat - az apró részletbeli különbségekre  való odafigyelés - segítette a két betű tudatos  szétválasztásának tanulási folyamatát.  NO meg a betű alakjának tapagatással való rögzítése itt  is  sokat segített a helyes  rögzítésben-
 
Így  itt sem kellett máshoz  folyamodni, mint a többi  betű esetében , s a tévesztések megszűntek a gyakorlások előrehaladtával.
 
A montázs megfigyelésével, majd  felidézésével , rendszerezésével kezdjük tehát
 
Azt  biztosan azonnal   mondani fogják, hogy a nagy és kisbetű itt teljesen más. Vagyis akkor két  alakzatot kell megtanulni ehhez a betűhöz.
 
 
 
Valószínűleg  lesz olyan gyerek aki azt fogja mondani, hogy olyan mint az "a" csak fordítva. S igaza  van- Tehát pont ezt kell rögzíteni ezt a  különbséget. Az 'a' nak pocakja  van  az 'e '-nek pedig feje.
 
Jöhet tehát  a szógyűjtés
eper 
egres
elefánt
egér  (állat vagy eszköz a szg-nél)
ecset
esernyő
esik
eső
egy
Erzsébet
Emma
Evelin
Emil
Elek
Endre
 
Majd az eE betűk gyűjtése  betű csíkból vagy újságokból és szétválaszta  nagy és kisbetűkre  előbbit  a nagy  és beszínezendő  E köré, míg  a kis"E" ket az elefánt és esernyő köré  kell beragasztani.
 
Egyben  a pontok  vonalát  megrajzolva  egy színes  elefántot kapnak amit természetesen ki is  színezhetnek.

S hamár  színes  elefánt került a könyve  23 évvel ezelőtt - anélkül, hogy Elmerről  bármilyen ismertünk lett volna,-  akkor stílusosan  mutassuk meg  , olvassuk fel, a   ma nagy sikerű Elmer sorozat egyik  nekünk tetsző  könyvét. garantált siker lesz a gyereke  körében http://www.libri.hu/konyv/elmer.html   Vagy  válasszunk  a bevált egér-elefánt mesékbőL, vagy a az Egér  mesék egyikéből  Széles  választék van e téren, Mindenki megtalálhatja a neki  legjobban tetszőt


Ha  egyéni betűlap  készítésére  nincs  idő-mód, akkor a nyomtatott változat is megteszi
 
 
A betűk   tapogatással történő ismerkedése,  rögzítése itt is elengedheteTlen.  Akinek van 3D-s nyomtatója  annak persze mindezek előállítása kicsit egyszerűbb, s főleg pontosabb, esztétikusabb lehet.
 
 
 
 
 


 
 
Itt az utolsó feladat egy újfajta   megfigyelést, gondolkodást fejlesztő  feladat
Az a kört kell beszínezni más színűre , ahol az +e+ hangot mondjuk ki !

 Ha van időnk még akkor  rajzoljanak a gyerekek elefántot vagy egereket. Sok mesében szerepel, így ismerős lehet számukra  valamelyik mesehős.