hH betű

73-74. nap
hH betű
ismerkedés-rögzítés-gyakorlás

A hH betűk  tanítása  a soron következő.
Hálás  betű, mert leginkább a hóval, hóeséssel, hóemberrel,  kapcsolódik össze  a gyerekben. S az első hóesés minden évben  olyan teljes  nyugalmat, békét és   áhítatot, örömöt  tud  okozni osztályszinten a gyereknél, ami  semmivel sem téveszthető össze. A hóesésnek nagy varázsa van, s  a gyerekek még teljes  lényükkel át is adják neki magukat.

A betű hasonlít egyfelől az "n" betűhöz, csak van egy  szára, fogója. De hasonlít a betű "b" betűhöz is, csak  nem záródik az alján. Jó ha ezekre  a   felhívjuk  figyelmüket.
 
A montázs  legnagyobb eleme, a retekből kirakott hal forma ,játékossá teszi az egész oldal hangulatát. S egyben jó ötlet  vendég várásra a  szülőknek is.
 
 A kép bal oldalában található  háznak. szándékosan  választottam olyan  épületet  , ami nem azonos a környezetükben fellelhető  házakkal.  Így nem alakul ki köztük  rivalizálás.
 
A  LEGÓ hajó és  kisgyerek "halászata" visszaviszi őket abba az időbe,  amikor még  egész napjukat játékkal tölthették ki.  Persze nem maradhat ki a  tél kedvenc alakja a  hóember se.


A  szókészlet tehát  a hH betűhöz kötődően minimális a következő lesz:

hal
halász
hóember
hagyma
hajó
ház
hó tündér
Hold
plusz  a gyerekek hH-val kezdődő szavaik.

pl: hógolyó, havazás, hat, határ stb



Itt is  elsőként  kap helyet a nyitó - záró olvasó gyakorlat és  a tapogatásos betű rögzítés. Mindez nagyon is  egyéni  odafigyelést, meghallgatást, segítést, javítást igénylő feladat   a pedagógus vagy szülő részéről.


Következhetnek az olvasó gyakorlatok



 
 

Papír hó pihék , s különböző hó emberek készítése. Amiből a legjobb az igazi . Hó hiányában azonban meg kell elégednünk másolatával. Itt számtalan technika áll rendelkezésre.

Akár esik a hó,  akár nem   a Micimackó : Hull a hó és hózik dalát  meghallgatva kedvünk támad a dal közös éneklésére , valószínűleg. 
 
http://www.youtube.com/watch?v=Lo4ILG6gits