Magyarország nagy tájegységei

Magyarország nagy tájegységeinek megtanítására készítettem egy diasorozatot mikor még tanítottam. A gyerekek nagyon  kedvelték, s meglepően gyorsan el is sajátították ezzel a módszerrel  a  nagy tájegységek neveit és  ami  szintén fontos helyüket is a térképen. A negyedikes  környezetismeret tananyag   egyik  nagy egysége, a későbbi években  belépő  földrajz tantárgy megalozását szolgálja.
Mindenképp jó, ha van valami stratégiájuk az új fogalmak , helynevek elsajátítására, ha  tudnak rendszerben  gondolkodni, ha képesek  egy   un. vaktérképet  a legfontosabb  nevekkel, fogalmakkal   "benépesíteni".
Ennek a diasorozatnak az a célja, hogy  megtanuljanak földrajzi elnevezásket, fogalmakat . Itt most épp   Magyarország nagy tájegységeinek neveit, és azok  elhelyezkedést az ország térképén.  Ezért az alap, minden   dián  azonos, egy sematikus  domborzati  Magyarország térkép. Viszont minden dián más sorrendben  jönnek elő a megnevezni kívánadó tájak. Egyáltalán nem könnyű ezeket a neveket bevésni, sok gyakorlásra  van szükég hozzá. Viszont kell, hogy  változatos is legyen, mert különben ellankad a figyelem. Úgy készítettem, hogy legyenek diák amik  adnak segítséget azzal, hogy a jobb alsó sarokban ott vannak az elnevezések, azokból kell "válogatni"  Vannak diák ahol  nincsenek, majd  újra felbukkannak olyanok amin vannak.
 
A helyek is más-és más  sorrendben jelennek, meg, hogy  gondolkodni kelljen közben, mi is tartozik hozzá. Másrészt ha osztályszinten használjuk a diát, akkor minden gyerek  új helyzetet kapjon. Ne  az előtte lévőjét "oldja meg ", hanem a sajátját. A végeredmény pesze az, hogy hibátlanul elsajátítja, mire a végére ér. Akár egy egész osztály is  (-3-5szöri) levetítés során. A tapasztalatom az volt, hogy addig  játszották újra és újra amíg nem ment tökéletesen. Mert játék lett  belőle ahol győzni kell, vagy legalábbis bebizonyítani a gépnek/ programnak, hogy   tudják.

Mivel filmmé van alakítva a átadhatóság érdekében, itt meg -meg kell állítani, hogy az elnevezések elhangozhassanak . (Sajnos  mozgó diaként még nem tudtam elmenteni, így a kattintások itt nem érvényesek, ezért kell megállítani a gyereke8ek) válaszát meghallgatandóhoz)

 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...