Nagyalföld - tanulást segítő video vázlat a gyerekeknek-

A nagy tájegységek megtanítása után következhet a nagy tájegységek egyenként történő részletes  megismertetése, s a legfontosabb  fogalmak  tudás szintre  emelése. Ezt segíti k a következő videó is.
Eredetileg ez egy ppt- diasorozat, melyet  át kelleett  konvertálnom video file-já, hogy közre tudjam adni. Így  itt a lejátszás közben megállításokkal lehet elérni amit  a diasorozatban kattintásokkal  idézhet elő a használója.

Mit is  kíván a vidós  anyag segíteni?


Fogalmak rögzítését- 1.  a Nagyalföld 3  nagy egységének ,és  elhelyezkedésének neveit. Különösen nehéz ez azért is mert  a kis és nagykunság  eleve  egy-egy szinonim elnevezéssel  is bír.
                                    2. Földrajzi jelelmzők és az abból következő mezőgazdasági tevékenységek összefüggésit megismertetni, megtanítani. (Ez fontos lesz majd minden  nagy egységnél,s később a földrajt tantárgy tanulását is  megkönnyíti majd  a gyerekek számára, ha  megtanulja, hoyg vannak bizonyos  dolgok amik törvényszerűen következnek egymásból. Éghajlat- növényzet-gazdálkodás
                                    3. Egy adott terület  kultúrtöténeti/ tudományos, / néprajzi    értékeinek összekapcsolása az adott tájegységgel. Itt még igen kis   mennyiségeben, de  a későbbiekben-ahogy ez a fajta  divergens  tanulási mód erősődik   a gyerekekben egyre több ismeret lesz majd a vidón .
                                    4. S nem utolsó sorban  -bár  a végére került a tananyag feldolgozásna itt, az adott tájegység nemzeti parkajinak elnevezése, és  emblémájának megtanulása


Diákjaim ezeket a diákat önállóan is  használhatták és használták is.Amely nagyban segítette őket, hogy  rögzüljön bennük, hogy érdemes és hasznos, ha  vázlatszerűen összegzik tudásukat, mondanivalójukat. Ennek is  a későbbi tanulmányoknál lesz igazán nagy  szerepe, de jó ha már most megismerik,  kipróbálják, begyakorlják, hogy hogyan tudnak maguknak segíteni új ismereteik elsajatításában.