gG betű

67-68. nap
g  G betű
                                          g
ismerkedés- rögzítés-gyakorlás

Az egyetlen  olyan betű következik aminek  3 alakja is  van. Ez a különlegesség egyben  segítséget is jelent a megjegyezhetősége terén. Én " a szemüveges  betű " névvel illettem  gyakran egyik alakját, míg a másik kis g-t  a 9-eshez  hasonlítottam.  Így csak a nagybetű alakját kell  még hozzá rögzíteniük.
A montázson is jól látszik, mindhárom betű forma, és  a  saját oldal  készítésekor most  kicsit több feladatuk van a gyereknek a betűk gyűjtögetése  terén.

gólya
gesztenye(vad gesztenye, szelíd gesztenye)
gesztenye  burok
gördeszka
görkorcsolya
golyó
gomb
gomba

Néhány névvel még mindenképp kiegészül a szó gyűjtemény ( Gábor, Gabriella, Géza, Gerda, Gréta stb.) Valamint a   munkáltató oldal gólyalábával is. Amit manapság egyre  gyakrabban  lehet látni a  népi eszközöket   bemutató  vásárokon, rendezvényeken. Sőt mamár  -ha nem is ilyen  kivitelezésben, hanem  a rudat kötéllel  helyettesítve, - fejlesztő torna eszközként is találkoztam már  vele .

 A  tanulás  lépései itt is azonosak a  korábbiakkal. 
betű gyűjtés
saját hívókép rajzolása
gomba  megrajzolása  színezése
szavak olvasása, beragasztása  a saját oldalra.
tapogatható betűkkel a rögzítés  erősítése
nyitó-záró   olvasó gyakorlat
feladat lapos olvasó gyakorlatok






Irodalmi anyagnak  ne  hagyjuk ki  Marék  Veronika:  Kipp-Kopp sorozatát

 http://www.marekveronika.hu/kippkopp.html

S nem utolsó  sorban , bár itt a végére  került a felsorolásnak,  technikai  jellegű tevékenységként, a gomb varrás, és gesztenye figurák készítése kapcsolódik ehhez a betűhöz.

 
 

 
 
 
 
Szó és kifejezés magyarázat, amit már maguk is el tudnak olvasni

Hamarosan jön "d" betű, ezért   még a gyakorlás  fontos része  változatlanul a   "b-p"  differenciálás is, ezért jelenik meg újra és újra az olvasó lapokon, a többi feladat között.
 



 Végezetül  egy  kis  rajzolás is beleférhet még  a napok valamelyikébe, például  a gólyáról