A műhelysarok nélkülözhetetlensége

Ha egy gyereknek lehetősége van szabadon, rajzolni, festeni, agyagozni, bábozni, origamizni, szerelni, kézimunkázni,nyomdázni, akkor Ő élni fog vele. Ehhez csak egy kis térre van szükség, ahol a szükséges eszközök elhelyezhetők. Általában a terem valamelyik sarkát jelöltem ki erre. polcokkal, és 1-2 paddal /székkel Ha csoportosan akartak elkészíteni valamit akkor úgyis elvitték az eszközöket oda ahol kényelmesen elfértek. Ebben a formában persze nem működőképes az én ecsetem,én festékem, én ollóm és én vonalzom szemlélet. Ez csak közös eszköztár lehet, amelyből mindenki szabadon vehet, felhasználhat, Az ÉN szerepe , hangsúlya teljesen máshova esik- Ha én vettem el az adott eszközt, én vagyok felelős a visszahelyzésért is. Mindenki azt hitte-külső szemlélőként, hogy ennek a szabálynak a begyakorlása, hosszú idő. De nem így van!Meglepően gyorsan kialakul a gyerekekben, hogy a tevékenységükhöz- a szabadságukhoz - hozzátartozik a tárgyak visszahelyezése is a helyükre.
Olyant sem tapasztaltam, hogy egy csoport ráhagyta volna egy valakire a rendrakást, mentek volna játszani vagy mást csinálni.

 A műhelysarok relaxációs , pihentető, és alkotó tér. Ahova el lehet vonulni- akár egyedül is, és azzal lehet foglalkozni, tevékenykedni ami a gyereknek épp fontos

  Freinet jóval megelőzte korát gondolkodásban, a prioritások megfogalmazásban, hiszen a pszichológia tudománya alig 20 éve foglalkozik az un. FLOW állapottal, jelenséggel. Márpedig semmi más, vagy különös dolog nem történik ezekben az un. szabad alkotási időkben mint az a belső összhang létrejötte  amit Csíkszentmihályi a FLOW állapotnak ír le.
Csupán néhány eszköz, egy kis tér s talán a legfontosabb, a szabad döntés meghozatalának lehetősége, elismerése szükséges hozzá.

 Mielőtt kialakítjuk azonban számot kell vetni magunkkal. Át kell előre gondolni, hogyan fogjuk érzeni magunkat, ha Ő még , vagy már, ott akar tevékenykedni, mi meg a pl. matek feladatot érezzük fontosabbnak. Miként reagálunk majd erre a h
elyzetre magunkban. és hangosan? 

 (Kérlek értékeld írásomat a képek alatt, a leginkább megközelító értékkel! Köszönöm)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...